
Snoek Puur Groen kwam bij mij met de vraag om te helpen bij het schrijven van een aantal teksten voor hun tijdschrift. De deadline naderde en ze hadden een tekstschrijver nodig die op korte termijn een aantal teksten kon schrijven voor hun blad. Puur Groen is de naam en het weerspiegeld hun pure circulaire en duurzame werkwijze. In Puur Groen lees je alles over groene producten, innovatieve oplossingen en natuurlijk een kijkje in verschillende inspirerende tuinprojecten. Bijzonder is de koppeling die ze tussen projecten en de wereldbekend Global Goals hebben gelegd. Zo zie je in één oogopslag op welke manier projecten bijdragen aan de door de VN vastgestelde werelddoelen. Waarom ze dit hebben gedaan? Zij vinden het belangrijk om samen met overheden, bedrijven en het grote publiek te werken aan een betere toekomst voor iedereen. En met dat in het achterhoofd begon ik te schrijven. Onderstaand van je één van de teksten die ik heb mogen schrijven voor Snoek Puur Groen.
Een groen medicijn
Positieve gevoelens, rust en beleving, dit zijn enkele positieve effecten van groen in de zorg. Steeds meer ziekenhuizen en andere zorginstanties zetten groen in als medicijn tegen pijn- en stressklachten. “Een natuurlijk medicijn zonder negatieve bijwerking” zo noemt Jolanda Maas het gebruik van groen in de zorg. Jolanda is klinisch psychologisch onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en doet al sinds 2005 onderzoek naar de effecten van groen op meerdere locaties. We vroegen Jolanda naar het nut van groen in de zorg.
Groene bijwerkingen
Een bezoek of verblijf in een ziekenhuis is voor de meeste mensen een stressvolle gebeurtenis. Een hoog stressniveau kan het herstel belemmeren, maar door het plaatsen van groen in en om een ziekenhuis kan stress verminderd worden. Zo vertelt Jolanda “Een voorbeeld van stressvermindering door groen is de chemotuin in Hilversum. Hier begaan patiënten hun chemo in de buitenlucht. Na de behandeling vroegen we de mensen hoe ze hun kuur in de groene tuin ervaren hadden. Ze vertelden dat ze positieve gevoelens hadden, rust voelden en dat ze de omgeving erg waardeerden.
Vervolgens vroegen we ook patiënten die hun chemokuur binnen hadden ondergaan dezelfde vragen. In tegenstelling tot de andere patiënten voelden ze minder positieve gevoelens en hadden ze een hoger stressniveau.”
Ook in opvanghuizen voor vrouwen die bijvoorbeeld slachtoffer zijn van huiselijk geweld wordt er gebruik gemaakt van het groene wondermiddel. Jolanda Maas zegt “De vrouwen ervaren het als een afleiding en gaan sneller weer naar buiten toe. De frisse lucht zorgt ervoor dat ze zin hebben om de natuur in te gaan en de beweging opzoeken. De band tussen moeder en kind bloeit helemaal op tijdens een bezoek of verblijf en negatieve gedachtes vervallen op dat moment.”
Een ander voorbeeld is gegeven door ambulant begeleider Monique Goemans. Zij neemt graag haar cliënten mee de buitenlucht in voor een wandeling. “Mensen vertellen hele verhalen wanneer ik met hun in de frisse lucht loop. Soms hoor je verhalen die je nooit achter iemand had gezocht. Echt mooi om te zien hoe mensen op kunnen bloeien wanneer ze buiten zijn.” Jolanda Maas bevestigt dit in het interview en vertelt dat cliënten van zorgverleners uit de opvang zich tijdens gesprekken, die al wandelend in een groene omgeving plaatsvonden, zich gerustgesteld voelen en vaak meer durven te vertellen. Uit haar onderzoek komt naar voren dat de groene buitenruimte rondom een zorgomgeving heel goed gebruikt kan worden door de zorgverlener tijdens een behandeling. Met alleen het aanleggen van groen moet je maar hopen dat het ook gebruikt gaat worden. Door ook zorgverleners te laten ervaren wat het nut is van het gebruik van de groene omgeving, komt de waarde van het groen nog sterker naar voren.
Eigenlijk was in 1984 al bekend dat groen een positief effect heeft op het herstel van patiënten. In een Amerikaans ziekenhuis hadden patiënten na een galblaasoperatie minder sterke pijnstillers nodig wanneer ze herstelden in een kamer met uitzicht op een boom dan wanneer ze herstelden in een kamer met uitzicht op een stenen muur. “In Nederland focussen wij ons veel op de behandeling van patiënten, maar nog niet genoeg op het preventief behandelen van problemen” zegt Jolanda.
Tijd voor verandering! Snoek Puur Groen is actief op het gebied van groen in de zorg. Een mooi voorbeeld hiervan is wooncomplex Paasbergen. Hier heeft Snoek een tuin aangelegd met veel herkenbare kleuren voor patiënten met Alzheimer. Binnen het wooncomplex zijn verschillende bewonersgroepen. Elke groep heeft haar eigen kleur en door het gebruik van de herkenbare kleuren zowel binnen als buiten het gebouw weten patiënten beter de weg te vinden.