Student en ondernemer

Ongeveer 3% van alle studenten in Nederland heeft een eigen bedrijf. Een volle agenda, lange dagen, maar wel een echte uitdaging. In mijn tweede jaar Commerciële Economie startte ik met Make A Zine en ik heb er nog nooit spijt van gehad.

Student en ondernemer

Make A Zine startte naar aanleiding van een eerstejaars opdracht. Alle studenten moesten een magazine maken over zichzelf met hun sterke punten en hun doelen. Mijn magazine werd erg goed beoordeeld, maar viel ook in de smaak bij ondernemers. Ik besloot de sprong te wagen en begon met het maken van glossy’s voor ondernemers.

Ik denk dat ik dit ongeveer een half jaar gedaan heb, maar ik ontdekte dat er meer markt was voor schrijvers, vormgevers en communicatie partners. Ik besloot het roer om te gooien en gebruik te gaan maken van mijn individuele skills. Dit pakte goed uit en kreeg klanten die voor een langere periode gebruik wilden maken van mijn diensten. Overigens zijn deze eerste klanten nog steeds klant van mij en is het super tof dat ik mij bij hun verder heb kunnen ontwikkelen. Van het echte werkveld leer je namelijk het meeste!

Het heft in eigen handen

De uitdaging in deze twee jaar was wel om het ondernemerschap te combineren met mijn studie. Je hebt je integrale opdrachten en je losse vakken. Wekelijks ben je vier dagen op school en daar omheen moet je je bedrijf draaiende houden. Mijn avonden werden voller en ook de weekenden werkte ik door. Soms wel tot 2:00 s ’nachts.

Ik ging in overleg met de opleiding en ze vertelden me dat ik tot en met het derde jaar mij aan moest passen en minder uren moest gaan werken. Natuurlijk was ik eigenwijs en besloot ik het heft in eigen handen te nemen. Ik ging in gesprek met docenten om een samengesteld rooster te maken en in plaats van vier dagen ging ik twee dagen naar school. Wel volgde ik al mijn lessen, maar dan op andere tijdstippen en in verschillende klassen. Ook begon ik om 8:30 in plaats van 13:30 en zo kon ik werken en leren tegelijkertijd.

De Noorderlingen

Nu is het derde jaar voorbij en hard work pays off! In mijn laatste jaar start ik met de minor ‘De Noorderlingen’. Een minor speciaal voor ondernemers. Hier ga je volop aan de slag met je bedrijf onder leiding van echte professionals. Ik heb er zin in en afstuderen doe ik in mijn eigen bedrijf, want ook daar heeft de Hanzehogeschool akkoord op gegeven.

Ik heb er zin in en ga met veel enthousiasme de diensten van Make A Zine verbeteren en uitbreiden. Ben jij student en wil je graag je eigen onderneming starten? Ga je droom najagen, want alles is mogelijk! Als jij iets echt wilt, gaat het je lukken en Make A Zine is daar het voorbeeld van.

 

© Buro Social 2023
Ontwikkeling: Convident